Szkolenia Gastro-Hotel

Patroni









 

GKlogo mini

 

gk24 mini







Nazwa lub też określenie kuchni Tex - Mex powstało z połączenia kuchni meksykańskiej i amerykańskiej, szczególnie kuchni południowych stanów USA. Właśnie z tego rejonu pochodziło wielu stadników z Teksasu.
Pierwszym daniem zaliczającym się do kuchni Tex-Mex jest „fajitas” – czyli przepona wołowa z grilla. Danie to było przygotowywane dla teksańskich parobków. Fajitas wprowadziła Mama Ninfa w latach 60-tych, danie to zrobiło taką furorę, iż w tym momencie jest podawane w restauracjach na całym świecie, a jego promotorka jest właścicielką sieci restauracji w południowych stanach USA.
Kuchnia Tex-Mex jest uważana przez niektórych za jedną z najstarszych kuchni regionalnych USA na terenie Texasu można było już w XIX wieku spotkać wielu „ulicznych sprzedawców”, którzy oferowali tego typu posiłki. Jednak kiedy na początku XX wieku zostało wprowadzone restrykcyjne prawo dotyczące zdrowia i higieny, sprzedawcy ci musieli zamknąć interes.
Obecnie kuchnia Tex-Mex jest znana na całym świecie. Najczęściej jest kojarzona z barami szybkiej obsługi, jednak jest dobrze znana również w ekskluzywnych restauracjach. Dania kuchni Tex-Mex, które cieszą się chyba największą popularnością w naszym kraju, to tortille- czyli „naleśnik” kukurydziany. Podawane najczęściej z grillowanym mięsem, różnego rodzaju dipami i dodatkami warzywnymi – czyli po prostu burrito. Z tortilli przyrządzane są równie popularne u nas nachos, do których podawane są różnego rodzaju salsy i dipy.
Z czym jeszcze kojarzy się ta kuchnia? Chyba dla większości z państwa pierwszym skojarzeniem jest ostrość i wyrazistość tej kuchni. Poza tortillą i nachosami, kuchnia ta słynie z dań typu chilli con carne, czyli dania z mięsa mielonego, fasoli, papryki i oczywiście chilli, w zależności od gustu i smaków również z dodatkiem pomidorów, cebuli, czosnku czy kuminu – u nas bardziej znanym pod nazwą kmin rzymski.
Kuchnia ta, staje się coraz bardziej popularna i inspiruje ona wielu kucharzy jak i smakoszy na całym świecie. Mówiąc o kuchni Tex-Mex nie można oczywiście pominąć rożnych dipów i sals takich jak Pico de gallo, czy guacamole. W Naszym kraju kuchnia Tex-Mex często jest podawana z wołowymi stekami amerykańskimi typu N.York, czy T-bone, w towarzystwie frytek i warzyw z patelni. Dodatkowo kucharze stosują różnego rodzaju marynowane warzywa oraz salsy z kaktusa lub papryk. Podsumowując, dania tej kuchni są oryginalne, smaczne, modne i łatwe w wykonaniu. Polecam wszystkim spróbować swoich sił.

Marek Widomski

Współpracujemy z:

culinary com pl www poradnikrestauratora com pl  gk24 pl Targi

nadmorze pl hotwpol Targi

e-konferencje pl targi gastronomiczne targi hotelarskie targi hotelarskietargi turystyczne

turystyka24h pl papaja pl targowestoiska info Targi