Szkolenia Gastro-Hotel

Patroni









 

GKlogo mini

 

gk24 mini







Obecnie największą renomą cieszy się szkocka whisky, jednak najstarszą, bo sięgającą V wieku jest tradycja wytwarzania destylatów zbożowych w Irlandii. Święty Patryk- biskup i patron tego kraju przywiózł umiejętność destylacji z Egiptu.
Destylaty irlandzkie oraz amerykańskie wytwarzane w podobny sposób jak scotch whisky noszą nazwę „whiskey’.

W Irlandii niemal całość produkowanego trunku to whiskey mieszana, tzw. blended whiskey o mocy około 40*, będąca wynikiem mieszania różnych spirytusów jęczmiennych oraz z innych zbóż, głównie żyta. W stosunku do szkockiego pierwowzoru pozbawiona jest charakterystycznego dymno-torfowego aromatu.
Użyty do produkcji słód jest bowiem suszony w piecach elektrycznych lub ogrzewanych węglem, bez bezpośredniego kontaktu z dymem. Nieco ubogi aromat whiskey irlandzkiej wzbogacany jest w czasie dojrzewania w dębowych beczkach, w których dojrzewały wcześniej sherry, rum lub winiak. Whiskey irlandzką tradycyjnie pije się rozcieńczoną czystą wodą, podając osobno alkohol i wodę, a pijący dobiera proporcje według własnego uznania. Najlepsze i najstarsze gatunki whiskey pije się bez wody.
Ostatnio, lżejsze i młode gatunki podaje się z lodem, wodą sodową, a nawet lemoniadą. Whiskey amerykańska to naturalna wódka zbożowa produkowana z leżakowanych spirytusów zbożowych, głównie kukurydzianych, żytnich, jęczmiennych i pszenicznych o mocy, po rozcieńczeniu, nie niższej niż 40%. Amerykanie, w przeciwieństwie do innych producentów, niezwykle skomplikowali swój system klasyfikacji whiskey i wynikające z niego oznaczenia. W uproszczeniu whiskey amerykańska dzieli się na dwa podstawowe typy: - straight whiskey- niemieszana, która w minimum 51% musi być wyprodukowana z jednego składnika (kukurydzy, żyta lub pszenicy), musi leżakować minimum 2 lata w nowych nadwęglonych beczkach dębowych, co w pewnym stopniu upodabnia ją do whisky szkockiej - blended whiskey - mieszana, która zawiera w składzie minimum 20% typu straight. Dopuszcza się dodatek do 2,5% tzw. blending materials, w tym wina sherry, wzbogacających smak. Oznaczenia uwzględniają także rodzaj użytego zboża: corn whiskey – kukurydza, rye whiskey - żyto, wheat whiskey - pszenica.
Najsłynniejszą whiskey amerykańską jest bourbon- produkowany z zacierów kukurydzianych w hrabstwie Bourbon w stanie Kentucky. Oficjalną nazwę nadano w 1840 roku, chociaż tradycja przypisuje wyprodukowanie pierwszego burbona już w 1789 pastorowi kościoła baptystów, Eliasowi Craigowi z Georgetown w hrabstwie Bourbon.
Whiskey amerykańskie pije się na ogół z lodem lub lodem z wodą rozcieńczone w stosunku od 1:1 do 1:2. Bourbony pije się zwykle bez rozcieńczenia i bez lodu.
Podobną w typie do amerykańskiej jest whisky kanadyjska. Wszystkie whisky są tu mieszane i dojrzewają minimum 3 lata w nowych lub używanych beczkach po bourbonie, sherry lub winiakach. Charakteryzują się lekkością i delikatnością. Są doskonałym dodatkiem do napojów mieszanych.
Na rynku polskim, obok oryginalnych whisky/whiskey, istnieje grupa wódek „w typie Whisky”. Są wśród nich produkowane wyłącznie z polskich surowców, z surowców polskich z dodatkiem oryginalnych, importowanych odleżakowanych destylatów oraz tylko rozlewane whisky różnego pochodzenia. Brak przepisów prawnych dotyczących zasad nazewnictwa i oznaczeń utrudnia ustalenie charakteru tych trunków.
Whisky/whiskey to jeden z licznych napojów alkoholowych jakie człowiek wynalazł w swym odwiecznym dążeniu do znalezienia eliksiru życia. Zawsze otaczała je aura pewnej tajemniczości, alchemii i magii.

Więcej informacji o winach i innych napojach alkoholowych, o ich roli w gastronomii można uzyskać w trakcie szkoleń na Targach Gastro Hotel prowadzonych przez Centrum Szkolenia Sommelierów i Kadr Hotelarsko-Gastronomicznych z Wroclawia.

Paweł Gwóźdź

Współpracujemy z:

culinary com pl www poradnikrestauratora com pl  gk24 pl Targi

nadmorze pl hotwpol Targi

e-konferencje pl targi gastronomiczne targi hotelarskie targi hotelarskietargi turystyczne

turystyka24h pl papaja pl targowestoiska info Targi