nl.ua
www.okna-terminus.com

Patroni









 

GKlogo mini

 

gk24 mini






WHISKY / WHISKEY


Te dwie nazwy niewiele różniące się, dla niektórych niezauważalnie, dotyczą napojów alkoholowych rozpowszechnionych w całym świecie i o rosnącej popularności w Polsce. Odnoszą się do wytrawnych wódek zbożowych różniących się miejscem produkcji, w pewnym stopniu użytym surowcem, sposobem produkcji i w efekcie smakiem oraz zapachem.

Whisky to narodowy napój Szkotów. Nazwa ta nie jest zastrzeżona dla alkoholi produkowanych w Szkocji. Podobne produkty z innych krajów noszą na ogół nazwę Whiskey. Tak określane są destylaty zbożowe produkowane w Irlandii i Stanach Zjednoczonych.

Największą renomą cieszy się szkocka whisky- to napój o starej tradycji, sięgającej końca XV wieku. Już wtedy miejscowi górale pędzili na własny użytek malt (słodową) whisky. Słód uzyskiwano mocząc w wodzie ziarno jęczmienia, które po rozłożeniu w cienkiej warstwie kiełkowało. Następnie suszono je w gorącym dymie pieców opalanych torfem, do którego dodawano wrzos dla wzbogacenia smaku. „Malt whisky” charakteryzuje się dużym ekstraktem oraz wyrazistym dymnym smakiem i zapachem. Oznaczenie „single malt whisky” wskazuje, że trunek pochodzi z konkretnej gorzelni, gdzie jest produkowany, starzony i mieszany.

Najsłynniejsze whisky słodowe wytwarzane są w pasie nadrzecznym Glenlivet, nad rzekami Livet i Spey oraz na wyspie Islay.

W 1830 roku zaczęto produkować whisky z mieszanki różnych zbóż z dodatkiem jęczmiennego słodu, zwaną grain whisky. Dzięki staranniejszej destylacji uzyskano whisky o mniejszej zawartości fuzli i delikatniejszym smaku.

W 1860 roku w destylarni Andrew User w Edynburgu, czynnej do dziś, wpadli na pomysł by mieszać wspomniane wyżej dwa typy whisky- „malt” i „grain”. Uzyskano „blended whisky” o pośrednich walorach smakowych i zapachowych, która znalazła uznanie w całym świecie.

W Anglii do tego czasu pito głównie whiskey irlandzką oraz wina i koniaki sprowadzane z Francji. Około 1870 roku nastąpiło załamanie produkcji win i koniaków spowodowane wyginięciem winnic, w których masowo pojawił się przywleczony z Ameryki szkodnik- filoksera. W związku z tym wzrosło zainteresowanie szkocką whisky.

Produkowane obecnie, popularne „blended scotch whisky” są kompozycjami 25-30 różnych „malt whisky” (łącznie 30 do 50% składu) oraz 4-5 „gain whisky” (łacznie 50-70% składu) starzonych wcześniej w beczkach dębowych. Po rozcieńczeniu doskonałej jakości wodą, whisky przetrzymywana jest w beczkach dębowych jeszcze przez około pół roku. Oznaczenie ilości lat na etykiecie 8,10, 18, 20, lub 30 mówi, że najmłodszy destylat użyty do mieszanki liczy wskazaną ilość lat. W przypadku whisky na eksport, każdy składnik użyty do mieszanki nie może leżakować krócej niż 4 lata. W Szkocji pije się whisky już po 3 latach starzenia. Dojrzewanie w beczkach dębowych powoduje, że destylaty zmieniają barwę na złocisto brązowy kolor, nabierają łagodnego, miękkiego smaku i dymnego zapachu.

Scotch whisky z wyróżnikiem „de lux” ma wydłużony czas starzenia i więcej „malt” w mieszance oraz delikatniejszy, bardziej szlachetny smak i zapach.

Mieszanie whisky, podobnie jak mieszanie wina bazowego na szampana, jest sztuką, którą uprawiają nieliczni, utalentowani, doświadczeni mistrzowie, oczywiście wysoko opłacani. To od nich zależy utrzymanie ciągle tego samego stylu whisky z danej wytwórni, do którego przyzwyczaili się już konsumenci.

W Polsce największą popularnością cieszy się Whisky Johnnie Walker- zwana Jasiem Wędrowniczkiem od znajdującej się na etykiecie, charakterystycznej postaci energicznie kroczącego mężczyzny z cylindrem na głowie i laseczką w dłoni. Twórcą tej whisky jest John Alexander Walker, syn rolnika z hrabstwa Ayrshire, który z rodzinnej ziemi przeniósł się do niewielkiego miasteczka Kilmarnoc w Szkocji i w 1820 roku ( data ta widnieje na etykietach whisky) otworzył sklepik z podstawowymi produktami, w tym whisky. W 1850 roku pojawia się blended whisky sprzedawana jako: „Walker’s Kilmarnoc Whisky”. Dzięki bliskości Glasgow, whisky Alexandra Walker’sa trafi ła drogą morską na rynki wszystkich kontynentów pod nazwą „Johnnie Walker’s Old Highland Whisky”. Podstawą wszystkich odmian Johnnie Walker niezmiennie pozostaje malt whisky z destylarni Cardhu, która jest w posiadaniu fi rmy od 1893 roku. Receptura, jak zwykle, jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Jednak wiadomo, że w skład poszczególnych odmian używa się między innymi malty:

-Talisker- whisky o której mówi się, że ma wulkaniczny charakter,

-Oban- łagodna o wyraźnie torfowym aromacie,

-Lagavulin- określana jako arystokratyczna whisky z Islay, łagodna, niezwykle długo pozostaje na podniebieniu,

-Cragganmore- początkowo dość ostry smak rozwija się w obszerną paletę aromatycznych niuansów długo pozostających w ustach,

-Dalwhinnie- delikatna i łagodna whisky o owocowym aromacie z delikatnymi nutami miodu,

-Glenkinchie- subtelna, złożona, o aksamitnym smaku i aromacie kwiatowym z niuansem dymu torfowego.

Wielość czynników wpływających na charakter whisky, jej walory zapachowe i smakowe, powoduje, że jest to napój zaskakujący swą różnorodnością, bogactwem doznań, mający swych pasjonatów na całym świecie. Koneserzy uważają, że stopniem złożoności wrażeń whisky dorównuje wielu koniakom i winom. Niektóre rodzaje whisky zawdzięczają pewne nuty smakowe i zapachowe właśnie winom, a dokładniej beczkom, w których najpierw dojrzewały wina. Beczki takie są używane przez producentów whisky do jej dojrzewania. Wykorzystuje się beczki między innymi po Sherry, Porto.

Whisky, szczególnie wysokiej klasy powinno się pić z wodą. Dodatek wody tłumi palące działanie alkoholu i pomaga odczuć całe bogactwo trunku. Zwykle rozcieńcza się pół na pół z wodą dobrej jakości.

Whisky to także świetny produkt do tworzenia napojów mieszanych z dodatkiem lodu, cytryny, wermutu.

Więcej informacji o winach i innych napojach alkoholowych, o ich roli w gastronomii można uzyskać w trakcie szkoleń na Targach Gastro Hotel prowadzonych przez Centrum Szkolenia Sommelierów i Kadr Hotelarsko- Gastronomicznych we Wrocławiu.

Paweł Góźdź
Styczeń 2012

Współpracujemy z:

culinary com pl www poradnikrestauratora com pl esencja smaku brown40 gk24 pl Targi

nadmorze pl targi hotelarskie hotwpol Targi targi turystyczne

e-konferencje pl targi gastronomiczne targi hotelarskie Targi

turystyka24h pl papaja pl targowestoiska info Targi