Szkolenia Gastro-Hotel

Patroni









 

GKlogo mini

 

gk24 mini







Kuchnia Mistrzów


Czyli o innowacyjnym VIP-room

targów Gastro-Hotel


Ewoluujący rynek, zmieniające się trendy, rosnące wymagania klientów i operatorów rynku, a także przedefiniowanie roli targów i ich znaczenia w komunikowaniu się na linii B2B i B2C stały się inspiracją dla poszukiwania i implementacji kreatywnych rozwiązań, które są w stanie sprostać wymaganiom wystawców i gości targów Gastro-Hotel. Rozwiązaniem jest projekt nazywany przez organizatorów mianem „Kuchni Mistrzów”.
 
Edycje wrocławska i bydgoska potwierdziły, że pomysł na stworzenie „Kuchni Mistrzów” jest doskonałym rozwiązaniem, które przypadło do gustu wszystkim związanym z nim uczestnikom targów. Zadowolenie odwiedzających gości, przedstawicieli biznesu, mediów i lokalnych władz przełożyło się na zadowolenie i sukces sponsorów i organizatorów.
Zarówno podczas pierwszej edycji, która miała miejsce we Wrocławiu, jak i podczas bydgoskiej edycji do Kuchni Mistrzów zawitali liczni goście. Wyjątkowa atmosfera tego szczególnego miejsca targowego sprzyjała zarówno branżowym spotkaniom towarzyskim, jak i biznesowym. Szczególnie cieszy fakt, że zgodnie z przeznaczeniem miejsce to umożliwiło nawiązywanie spontanicznych kontaktów i swobodną wymianę myśli. Kuchnia Mistrzów była również tłem wielu wydarzeń branżowych: konferencji prasowych, wywiadów, ceremonii wręczenia nagród (w tym statuetek Laur Gastro-Hotel).
Mariusz Kwaśniak
 


Kuchnia Mistrzów
to restauracja przygotowana na Targach Gastro-Hotel, w której kucharze przygotowują dania dla wystawców, VIP-ów oraz gości odwiedzających targi. Otwarta kuchnia pozwala obserwować proces przygotowywania potraw, co jest bardzo widowiskowe i interesujące dla wszystkich zebranych.

Ideą Kuchni Mistrzów jest stworzenie na targach Gastro-Hotel komfortowego miejsca będącego innowacyjną platformą biznesową. Kuchnia Mistrzów jest wydzieloną strefą targową, do której wstęp mają goście wystawców. To miejsce idealne dla biznesu gastronomiczno- hotelarskiego.

Kuchnia Mistrzów to przedsięwzięcie, którego organizatorem są Targi Gastro-Hotel. Wsparcia udzieliły firmy: PHU Timex targowestoiska.pl, Angelo Po, Hunter Wild, winnica Adoria, Zamek Dubiecko, Zamek Baranów Sandomierski, a’Gusto, Kamix oraz Fundacja Klubu Szefów Kuchni i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oddział Dolny Śląsk, a w edycji bydgoskiej Dajar, Villa Calvados, Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza.



Uważam, że pomysł organizacji Kuchni Mistrzów na Targach Gastro Hotel we Wrocławiu okazał się strzałem w dziesiątkę!
 
Stoisko to odwiedziło wiele osób, zarówno kucharzy, restauratorów, jak i hotelarzy. Salon Kuchni Mistrzów był miejscem spotkań nie tylko targowych czy biznesowych, ale przede wszystkim miejscem dyskusji na temat dobrej kuchni oraz tego, jak i gdzie przyrządza się i podaje dziczyznę.

Dla przypomnienia, w Kuchni Mistrzów – pod moim przewodnictwem – gotowali najlepsi kucharze: Janusz Pyra (szef kuchni w Zamku w Dubiecku), Marek Łukasiewicz (szef kuchni w Zamku w Baranowie Sandomierskim) oraz Przemysław Wieloch (szef kuchni z Restauracji Jan w Bełchatowie), stosując najnowocześniejsze technologie i serwując najwyższą jakość. Pieczeń z jelenia z duszonymi maślakami, podana ze strudlem nadziewanym soczewicą i warzywami, schab z dzika szpikowany bekonem, pieczeń z sarny ze smakowitymi dodatkami, przepyszny pasztet – to tylko niektóre specjały z dziczyzny, które zachwyciły smakiem gości salonu myśliwskiego.

Bez wątpienia było to innowacyjne przedsięwzięcie targów Gastro Hotel. Projekt ten zapoczątkował na targach promocję polskiej dziczyzny i kuchni myśliwskiej. Tego typu przedsięwzięcie z pewnością przyczyniło się do popularyzacji dziczyzny i kuchni myśliwskiej i propagowania jej w polskich restauracjach, czy domowych kuchniach, mając na względzie nie tylko wspaniałe walory smakowe dziczyzny, ale przede wszystkim zdrowotne. Waldemar Hołówka Fundacja Klubu Szefów Kuchni

Waldemar Hołówka
Fundacja Klubu Szefów Kuchni


Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza brało udział w Targach Gastro-Hotel organizując Kreatywną Kuchnię Mistrzów. Pracowali w niej członkowie stowarzyszenia oraz uczniowie Szkoły Gastronomicznej z Konarskiego w Bydgoszczy. W ceramikę godną kuchni kreatywnej zaopatrzyła nas firma Dajar, która dostarczyła najnowszą linię ceramiki Villeroy&Boch, na której tworzyliśmy dania w bardzo nowoczesnym wydaniu. Restauracja cieszyła się dużym powodzeniem, odwiedzali nas wystawcy oraz zaproszeni na targi goście, którym serwowaliśmy pełne zestawy obiadowe składające się z przystawki, zupy, dania głównego oraz deseru. Atmosfera sprzyjała konwersacji i umożliwiała wymianę informacji pomiędzy wystawcami a odwiedzającymi. Bywały momenty, gdy trzeba było czekać na wolny stolik. Już teraz obmyślamy nowe atrakcje, które przygotujemy na kolejną edycję targów Gastro-Hotel.

Grzegorz Parczewski
prezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza

 

Współpracujemy z:

culinary com pl www poradnikrestauratora com pl  gk24 pl Targi

nadmorze pl hotwpol Targi

e-konferencje pl targi gastronomiczne targi hotelarskie targi hotelarskietargi turystyczne

turystyka24h pl papaja pl targowestoiska info Targi