Szkolenia Gastro-Hotel

Patroni









 

GKlogo mini

 

gk24 mini







W lokalach bez papierosa


– wchodzi ustawa o zakazie palenia


15 listopada wchodzi w życie nowelizacja ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych, zmieniająca kształt dotychczasowego prawa. Zakaz palenia obejmie lokale gastronomiczne i zdecydowaną większość pozostałych miejsc publicznych.
 
Całkowity zakaz palenia będzie obowiązywać w lokalach gastronomicznych mniejszych niż 100 metrów kwadratowych. W restauracjach i barach o większej powierzchni właściciele będą musieli wybudować palarnię albo wydzielić specjalne strefy dla osób palących.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami właściciele restauracji z co najmniej dwiema salami konsumpcyjnymi będą mogli jedną z nich przeznaczyć dla osób palących. Sala musi być pomieszczeniem trwale oddzielonym od pozostałych, wyposażoną w drzwi zamykane automatycznie, z wentylacją zapewniającą co najmniej 25-krotną wymianę powietrza w pomieszczeniu w ciągu godziny i z systemem specjalistycznych filtrów.
Za złamanie zakazu palenia będzie grozić kara grzywny do 500 złotych. Za nieumieszczenie informacji o zakazie palenia tytoniu właścicielowi lub zarządzającemu lokalem grozi kara do 2 tysięcy złotych.

Całkowity zakaz palenia w lokalach gastronomicznych i rozrywkowych – bez możliwości tworzenia palarni – pierwsza wprowadziła Irlandia w 2004 roku. Dwa lata później zrobiła to Szkocja i Walia. Bezwzględny zakaz obowiązuje też w Anglii, Turcji i Grecji. Na tej liście jest już 25 europejskich państw. Wprowadzając nowe prawo Polska dołącza listy państw chroniących swych obywateli przed dymem tytoniowym. To standard we wszystkich rozwiniętych gospodarkach.

Z badań Fundacji Zdrowia oraz TNS OBOP (2009) wynika, że aż 75% osób niepalących oraz 50% palących w Polsce popiera zakaz palenia. Argumentem bezwzględnym i nie do przecenienia jest poprawa zdrowia społeczeństw objętych wchodzącym w życie prawem, w szczególności pracowników sektora gastronomicznego.
Zdaniem ekonomistów w krajach, które wprowadziły przepisy o ochronie klientów i lokali przed dymem tytoniowym nie stwierdzono negatywnego wpływu tych rozwiązań prawnych na branżę gastronomiczną i rozrywkową. Potwierdzają to badania opublikowane w czasopismach naukowych.

Jednak właściciele lokali trochę obawiają się utraty klientów i zysków. Nowe przepisy uderzą najbardziej we właścicieli pubów, w których nie ma podziału na sale dla palących i te, w których jest to zabronione. Wiele pubów i klubów – ze względu na zbyt małą powierzchnię i koszty – nie będzie sobie mogło pozwolić na jej budowę. Właściciele już dziś liczą straty z powodu wprowadzenia zakazu palenia.

Barmani przewidują jednak, że stali bywalcy nie zrezygnują z wizyt w pubach, ale będą wychodzić na papierosa na zewnątrz i zaśmiecać niedopałkami ulice i chodniki. Niestety zakaz palenia może się odbić na czystości w mieście.

Klienci pubów i klubów są podzieleni w ocenie zakazu. Niewątpliwie zmieni się klubowa atmosfera – bez papierosowego dymu będzie już inna niż dotychczas. Ale to chyba dobry czas, by zacząć tworzyć nową, nienikotynową tradycję.

Wszyscy będziemy musieli zaadoptować się do nowej rzeczywistości, jedni z radością, inni niechętnie.

Barbara Jakimowicz- Klein

Współpracujemy z:

culinary com pl www poradnikrestauratora com pl  gk24 pl Targi

nadmorze pl hotwpol Targi

e-konferencje pl targi gastronomiczne targi hotelarskie targi hotelarskietargi turystyczne

turystyka24h pl papaja pl targowestoiska info Targi