Szkolenia Gastro-Hotel

Patroni









 

GKlogo mini

 

gk24 mini







Gość specjalny na

targach Gastro-Hotel w Karpaczu -

- Daniel Luttringer




Światowe trendy w prowadzeniu biznesu restauracyjnego i hotelarskiego. Pożądane kierunki rozwoju branży w Polsce – wykład Daniela Luttringera

Daniel Luttringer założył swoją pierwszą restaurację w wieku 22 lat. Miał już wtedy wieloletnie doświadczenie w branży, bo już jako…14-latek rozpoczął praktykę w restauracji swojego wuja.
Doświadczenie zawodowe zdobywał nie tylko w rodzinnej Francji, ale i wielu krajach świata. Dwadzieścia lat spędził w Australii pracując m.in. dla sieci Hilton, w której był odpowiedzialny za tworzenie designu restauracji i przygotowanie menu, a ostatecznie pracował jako szef kuchni. Dla Hiltona pracował też przez dwa lata w Japonii. Również w tym czasie z powodzeniem otwierał restauracje i hotele butikowe w Australii. Hotel Glenella Guest House, który Daniel Luttringer założył, prowadził, a ostatecznie z zyskiem sprzedał, do dziś funkcjonuje z powodzeniem w niezmienionym stylu nadanym przez pierwszego właściciela.
W połowie lat 90-ych wrócił do Europy do Francji, ostatecznie osiadł w Szwajcarii, by i tu z pasją tworzyć nowe lokale: m.in. restauracje typu Brasserie oraz hotele typu boutique. Pomagał i pomaga właścicielom restauracji w tym, by ich interesy lepiej prosperowały, z sukcesem powołuje do życia i sprzedaje dobrze prosperujące własne firmy.
Jak mówił w wywiadzie dla menstream.pl:
„ To zawsze było moje hobby, więc nigdy dokładnie tego nie liczyłem. Mam na koncie na pewno kilka restauracji i kilka hoteli butikowych. Od dwudziestu lat tworzę je od podstaw. Kupuję miejsce, dobieram zespół, tworzę odpowiednią atmosferę poprzez dokładne przemyślenie tego, czego oczekują ode mnie goście. Po tylu latach wiem jedno: oni potrzebują marzyć, a ty masz im te marzenia sprzedawać. Kupują od ciebie jedzenie, wino, ale także pragnienia. To trzeba zrozumieć najpierw. Żeby zacząć na tym zarabiać pieniądze, musisz włożyć w to całe serce i to właśnie robię.(…) Nigdy nie zapomnę ostatniej restauracji, którą stworzyłem, a następnie sprzedałem. Najpierw kupiłem sklep z motocyklami Harley’a Davidson’a w Szwajcarii. Później wszystko z niego wyrzuciłem i zacząłem zastanawiać się, jak stworzyć miejsce z duszą, ale za minimum pieniędzy. Postanowiłem więc zdobyć używane meble, talerze i cały sprzęt. Znalazłem wszystko w miejscu, gdzie oddaje się stary, zużyty sprzęt, a pieniądze uzyskane z jego sprzedaży oddaje się na cele charytatywne. Ten asortyment kosztował mnie około 20 tysięcy franków szwajcarskich (68 tysięcy 400 złotych, wg kursu z 27.03.2013 - red.). Restauracja wyglądała jak wielki sklep z antykami. Gościom spodobało się to niesamowicie, a człowiek, który kupił ode mnie to miejsce, zarobił w ciągu roku ponad 950 tysięcy franków szwajcarskich (3 miliony 249 tysięcy złotych). (http://menstream.pl )
W 2008 roku Daniel Luttringer przyjął stanowisko profesora sztuki kulinarnej i koncepcji kuchni w jednej z najlepszych szkół na świecie - „Les Roches” Międzynarodowej Szkoły Hotelarstwa w Szwajcarii. Trzy lata później został dziekanem ds. studentów. Do jego ulubionych należy kuchnia włoska i multikulturowa fusion. Inspirują go stare książki kulinarne, domowe przepisy i receptury z ksiąg kucharskich babć.

Daniel Luttringer od 2011r . współpracuje z firmą Kancelaria Projekty Europejskie. Mirosława Adamczak, realizując w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki szkolenia dla kucharzy i menadżerów z branży hotelarsko-gastronomicznej.
Najnowsza oferta firmy to m.in. usługi doradcze dla właścicieli i menadżerów, którzy myślą o rozwoju swojego biznesu, wprowadzaniu światowych trendów i konkurowaniu na dynamicznym rynku usług hotelarsko- gastronomicznych.
Podczas pierwszej wizyty we Wrocławiu powiedział :
„To, co urzeka mnie w Polsce, to pasja, którą widać w ludziach. Zawsze powtarzam moim studentom, że tak naprawdę nie potrzebują żadnych dyplomów, ja sam ich nie miałem bardzo długo. Większość uzyskałem dopiero cztery lata temu. Co do Polaków, jesteście jak gąbki. Kiedy mówię cokolwiek moim uczniom z waszego kraju, widzę jak chłoną każdą informację. Wiem wtedy, że mam przed sobą niesamowitych ludzi, którzy zawędrują naprawdę daleko…” (http://menstream.pl )
Zapraszamy na wykład Daniela Luttringera podczas targów Gastro-Hotel w Karpaczu we wtorek 22 października. Szczegóły w programie i na stronie www.gastro-hotel.pl

 

Współpracujemy z:

culinary com pl www poradnikrestauratora com pl  gk24 pl Targi

nadmorze pl hotwpol Targi

e-konferencje pl targi gastronomiczne targi hotelarskie targi hotelarskietargi turystyczne

turystyka24h pl papaja pl targowestoiska info Targi